Carpe Diem

För de boende är inslag av möbler och detaljer från sin hemmiljö en igenkänningsfaktor som skänker trygghet.
Även anhöriga och utomstående frivilliga får utnyttja caféet och butikerna inom Carpe Diem, något som ytterligare förstärker känslan av ett normalt samhälle för de boende.

När Baerum kommun sökte nya sätt att bedriva demensomsorg landade de i ett okonventionellt och spännande koncept från Nederländerna.

Det var när kommunpolitikerna ville se om det var möjligt att bedriva demensvård på annat sätt än man gör idag som de fastnade för konceptet med idén att de boende ska kunna fortsätta leva sina liv så normalt som möjligt, i en säker och trygg miljö uppbyggd som ett eget litet samhälle.

Faciliteter så som frisör, café, pub och matbutik ska ge de boende en känsla av självständighet genom att de kan utföra vardagliga sysslor på egen hand, med ambitionen att skapa inbjudande hem och en god plats att vara för både boende, anställda och besökare.

2020 utsågs Carpe Diem till årets hälsobyggnad i Norge, ett pris som ska bidra till att lyfta fram och hylla goda byggprojekt inom vård och hälsa. Boendet är 18 000 kvadratmeter stort och består av 158 lägenheter fördelade över 17 olika bostadsområden.

Inredning efter individen

Med hjälp av en kartläggning som kommunen tagit fram över befolkningens preferenser – hur de har levt, vad de tycker om osv. har man skapat bostadsområden som riktar sig till olika typer av individer och intressen. Vissa områden är till exempel anpassade för personer som uppskattar friluftsliv, andra är skapade med storstadsmänniskan i åtanke. Totalt finns 17 bostadsområden med olika preferenser.

Inredningskoncepten togs fram av Cadi inredningsarkitekter i nära samarbete med kommunen, där också Input interiör har varit rådgivande i produktvalen.

– Stort fokus har lagts på hållbarhet, kvalitet och estetik. Miljömärkningar har värderats högt och generellt håller kvalitén hög nivå och är anpassad för denna typ av miljö, förklarar Ann-Kristin Kristiansen, ansvarig projektledare hos Input interior i Oslo.

Genomgående är känslan hemtrevlig, med inslag av möbler som de boende är vana vid från sin hemmiljö. Köken är enhetliga i alla bostadsområden men i olika färger och med olika handtag och kakel som går i stil med just det områdets preferenser.

Den röda tråden är färgvalen, att förstärka rumsupplevelsen med färgkoncept men också skapa en orienterbarhet genom färger. Dementa är oroliga – de måste enkelt kunna orientera sig och veta vart de är.

Låt oss kontakta dig

Dela dina uppgifter så återkommer vi.

Tack

Vi återkommer till dig så snart vi kan.

Till formuläret
Hoppsan

Ett fel har inträffat, var god försök igen.

Till formuläret